2021. február 15., hétfő

Az ametiszt - a lila ásvány

 A lila színű ametiszt 


Az ametiszt ásvány egy gyönyörű, lila színű kvarc, a február hónap szerencseköve. Ma már inkább csak féldrágakő, de az 1700-as évek előtt ritkaságnak számított. Emiatt uralkodói kiváltságnak számított a viselete, így került az ásvány a királyok koronáiba.  


Ametiszt ásvány


Az ametiszt név a görög  amethüsztosz szóból ered, melynek jelentése "nem részegítő". Azt tartották, hogy a kő viselője mentesül a túlzott alkoholfogyasztás hatásai alól.

Színe a lila szinte minden árnyalatában előfordulhat, amit az ásványban előforduló magán és vas mennyisége határoz meg.  Gyakran fehér sávozás is megjelenik a felszínén. 

A XVIII. századig nagyon ritka volt Europában, emiatt ára kifejezetten magas volt. Ezt követően viszont Brazilia bányáiból egyre nagyobb mennyiség került a piacra, így később ennek hatására sokkal olcsóbbá vált. Egyediségét a színe adja: a lila szint mesterséges körülmények között nagyon nehéz előállítani.

A legdrágább ametiszt az ún. szibériai ametiszt, ami a mélylila színű ásványt jelöli, s független annak származási helyétől. Az elnevezés arra utal, hogy a középkorban a legszebb ametisztdarabokat az orosz szibériai bányákból hozták felszínre.  

Általánosságban él az a szabály, hogy minél halványabb a lila szín, azaz minél átttetszőbb az ásvány, annál kevesebbet ér. Emiatt a kereskedők vagy valamilyen fantázia név alatt próbálják a gyengébb minőségű darabokat eladni, vagy felhevítve más ásványokkal kombinálva próbálnak meg rajta túladni.


Fajtái:

Chevron ametiszt: fehér-lila csikós mintázatú ametiszt

Levendula ametiszt: halványlila, viola színű ametiszt

Ananászametiszt


Előfordulása és lelőhelyei:

Az ametiszt gyönyörű, kisebb-nagyobb kristályos és geoda formájában kőzeterekben, vulkanikus kőzetekben és ún.  ametisztmandulákban található. Lelőhelyei:  Afganisztán, Bolívia, Brazília, Burma (Mianmar), Kanada, Kambodzsa, India, Kenya, Madagaszkár, Mexikó, Namíbia, Nigéria, Peru, Oroszország .



  Miért érdemes viselnünk egy stílusos tigrisszem karkötőt? Az ásványok a természet egyedülálló ajándékai: nemcsak ékszerként viselhetünk ma...